21 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προς εφημερίδα Realnews

Με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια, διάβασα το δημοσίευμα με τίτλο «Ήθελαν μπράβους για τη σημαία», που φιλοξενείται στη σελίδα 31 της εφημερίδας Realnews, που κυκλοφόρησε την Κυριακή 20.11.2011 και υπογράφεται από το δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη σας κ. Βασίλη Σκουρή. Ο κ. Σκουρής, επικαλούμενος αόριστα πηγές πληροφόρησης, και μάλιστα χωρίς να διασταυρώσει τις πληροφορίες, όπως όφειλε με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, εκθέτει στο επίμαχο δημοσίευμα άκρως ψευδή και συκοφαντικά γεγονότα, που πλήττουν την τιμή και την υπόληψή μου ως προσώπου αλλά και ως Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Σκουρής αναφέρει ότι ζήτησα από το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, για να προσλάβω «μπράβους», προκειμένου να προστατευτεί η παρουσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Καταγγέλλω το παραπάνω «γεγονός» ως απολύτως ψευδές, ανυπόστατο και χυδαίο.

Αναπόφευκτα όμως, διακρίνω σκοπό προσβολής όχι μόνο της δικής μου προσωπικότητας και ιδιότητας αλλά του συνόλου των Νέων ανθρώπων της Παράταξης μας και της προσπάθειας τους να διεκδικήσουν το ρόλο που τους ανήκει στην Κοινωνία και το Κίνημα.

Ο σκοπός αυτός του δημοσιογράφου, προκύπτει ξεκάθαρα από το γεγονός ότι δεν αρκείται στην καταγραφή αυτού του ανυπόστατου «γεγονότος», αλλά συνεχίζει σε μια εφ όλης της ύλης κριτική- λοιδορία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ.

Κατά την άποψη του δημοσιογράφου λοιπόν, τη «σκληρή» αυτή Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΠ, δεν μπόρεσαν να συμμορφώσουν και να «σπάσουν» (μήπως ίσως και να χειραγωγήσουν!) τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας πλέον κ. Γιάννης Ραγκούσης, ως πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα είναι, κατά τον κ. Σκουρή, να αποτελεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ τροχοπέδη στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «εκσυγχρονίσει» την Ελλάδα. Δυσάρεστο επίσης, κατά τον δημοσιογράφο, αποτέλεσμα ήταν να εκλεγώ εγώ στη θέση του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αφού παραθέτει με γλαφυρότητα και πάλι ψευδή γεγονότα σχετικά με την εκλογή μου, και να συνεχιστεί έτσι η παράδοση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να αποτελεί εμπόδιο στο έργο του ΠΑΣΟΚ. Τελευταία μάλιστα ανακαλύψαμε ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ πραξικοπηματικά ιδιοποιούμαστε τη σημαία του Πολυτεχνείου.

Ας αποκαταστήσουμε επιτέλους την αλήθεια:

1.Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, συμβολίζει τους αγώνες της Νεολαίας και των Φοιτητών για Ψωμί, Παιδεία, Δημοκρατία και Ελευθερία. Οι αγώνες αυτοί είναι διαχρονικοί. Το σύμβολο αυτό φυλασσόταν από την ΕΦΕΕ και περιήλθε στην Οργάνωση μας, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν η ΕΦΕΕ βρέθηκε σε αδυναμία συγκρότησης Προεδρείου. Από τότε η Παράταξη της ΠΑΣΠ, ως πλειοψηφούσα τότε Παράταξη στην ΕΦΕΕ, φυλάσσει την αιματοβαμμένη σημαία, ενώ σε άλλες Παρατάξεις περιήλθαν το ανεκτίμητο ιστορικό αρχείο και η σφραγίδα της ΕΦΕΕ. Είναι ξεκάθαρη η θέση και η δέσμευση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ, ότι η σημαία, όπως και τα άλλα σύμβολα των φοιτητικών αγώνων, δεν ανήκει σε κανένα κομματικό και παραταξιακό σχηματισμό και θα παραδοθεί στο Προεδρείο της ΕΦΕΕ, όταν επανασυσταθεί.

2.Είναι αξιοσημείωτο, ότι εδώ και τρεις δεκαετίες, ουδείς διαμαρτύρεται για το θέμα της σημαίας. Ούτε ο πολιτικός μας φορέας, το ΠΑΣΟΚ, ούτε και άλλες Πολιτικές Οργανώσεις. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, ότι τα τελευταία τρία χρόνια, με σποραδικό τρόπο, στελέχη κυρίως του ΠΑΣΟΚ εγείρουν το θέμα της σημαίας. Με μεγάλη επιείκεια προς αυτούς, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η θέση της σημαίας δεν είναι σε Μουσεία και εκθεσιακούς χώρους αλλά στο δρόμο σε κάθε επέτειο της 17ης Νοέμβρη και ότι οι Αγώνες της Νέας Γενιάς δεν σταμάτησαν στις Γενιές τους αλλά είναι διαχρονικοί, πόσο μάλλον επίκαιροι.

3.Ουδέποτε ζήτησα χρήματα για «μπράβους» για τη σημαία και ουδέποτε συναλλάχτηκα με «μπράβους» στην πολιτική και προσωπική μου πορεία. Με υπερηφάνεια δηλώνω ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οργάνωση Νέων της Πατρίδας μας, δεν χρειάζεται «μπράβους» για να εκδηλώσει την πολιτική της παρουσία στους μαζικούς χώρους και στην Κοινωνία. Άλλωστε τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και τα μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είμαστε κομμάτι της Νέας Γενιάς της Πατρίδας μας και κυκλοφορούμε χωρίς «συνοδεία» και χωρίς φόβο αποδοκιμασίας από την Κοινωνία.

4.Επειδή ο δημοσιογράφος σας μάλιστα εγείρει και ζητήματα σχετικά με την εκλογή μου, εύλογα ο κάθε αναγνώστης αναρωτιέται πως συνδέονται με το περιεχόμενο του λοιπού δημοσιεύματος. Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι εξελέγην το καλοκαίρι του 2008, μέσα από πλήρως διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, που είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ούτε οι δήθεν πηγές σας τις αμφισβητούν.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει και πιο δυναμικά να διεκδικεί το ρόλο και της θέση που της αναλογεί τόσο στην Κοινωνία όσο και στο μέλλον του Κινήματος, ως δύναμη της Προοδευτικής Αριστεράς απέναντι στους εραστές της Τρόικα και στους λαϊκιστές.

Αν αυτό ακούγεται σε κάποιους απειλητικό, τους βεβαιώνω ότι η Γενιά μας δεν έχει το άγχος να αποκαταστήσει τη χαμένη της αξιοπιστία στο Λαό ούτε και να καννιβαλίσει στις επόμενες γενιές. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε διαζύγιο με τους Λαϊκούς αγώνες. Αντίθετα, φιλοδοξούμε να συμμετέχουμε και να δώσουμε νόημα στους σύγχρονους Αγώνες για Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Συνοχή και Δικαιοσύνη, Παιδεία, Δημοκρατία και Ελευθερία.

Συνθήματα, που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ…

ΥΓ. Θεωρώ αυτονόητη τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής μου στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας, στην ίδια σελίδα και στην ίδια έκταση με το επίμαχο δημοσίευμα.

Κώστας Πανταζής

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.


18 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για την 38η Επέτειο του Πολυτεχνείου


Φέτος συμπληρώνονται 38 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ελληνικός λαός, με μπροστάρη τη νεολαία, έσπασε τον γύψο, που οι δικτάτορες έβαλαν στην Ελλάδα, τον Απρίλη του 67’.

Το κυρίαρχο σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αλλά και η απαίτηση γιαΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ συμπύκνωσαν τις διεκδικήσεις και τα οράματα του ελληνικού λαού. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου έγιναν οι συνεχιστές της διαρκούς θυσίας του ελληνικού λαού στο βωμό του αγώνα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η εξέγερση σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» της χούντας των συνταγματαρχών και αναμφισβήτητα υπήρξε η πιο φωτεινή πράξη αντίστασης σε μια σκοτεινή επταετία για τον τόπο.

Η 17η Νοέμβρη του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Οι αγώνες της δεκαετίας του ’60 ενάντια στο κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς αλλά και η άνοιξη της Πράγας και ο γαλλικός Μάης του ’68 είναι οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας μαζικών διεκδικήσεων των λαών για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Σήμερα, τα μηνύματα εκείνων των εξεγέρσεων είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Σήμερα οφείλουμε να διατρανώσουμε τη διαφοροποίησή μας στους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και τους πολιτικούς τους ομοϊδεάτες. Οι πολιτικές τους απέτυχαν και οδήγησαν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών, επιτείνοντας την ύπαρξη ενός κόσμου με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές αφετηρίες.

Στον αντίποδα λοιπόν των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων και επιλογών, προβάλλει η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος ιδίως της νέας γενιάς και αφύπνισης των νεανικών συνειδήσεων, η ανάγκη να αγωνιστούμε για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, για αυτοδιάθεση των λαών, εκδημοκρατισμό και ειρηνική συνύπαρξη. Η ανάγκη να αγωνιστούμε για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών για έναν κόσμο με ισότητα ευκαιριών και κοινωνική αλληλεγγύης.

Καλούμε την αγωνιζόμενη νεολαία καθώς και κάθε δημοκράτη πολίτη να συμμετάσχει στην πορεία το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοέμβρη 2011. Η συμμετοχή όλων να αποτελέσει τη δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση των διεκδικήσεων για:

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΙΡΗΝΗ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ